Kuinka avata Lukot Ilman Avainta?

Kaikki myynnissä olevat Tiirikkasetit tästä linkistä ja jos täältä ei löydy etsimääsi, niin Ota Yhteyttä, niin löydän etsimäsi, sekä teen sinulle tarjouksen.

Miten lukko tiirikoidaan?

Helppo tapa tiirikoida vanhanaikainen haittalukko on käyttää yhtä tiirikkaa jokaista levyä kohden ja lisäksi yhtä tiirikkaa, jolla lukko avataan. Haittalevyt nostetaan ylös ja lukon kieltä voidaan siirtää.


Vanhan mallinen Abloy -lukko tiirikoidaan helposti tiirikoimalla tai ohittamalla. Uudempiin lukkoihinkin on olemassa työkaluja, samoin Profile-, Disklock- ja Disklock Pro -lukkoihin. Exec on mahdollista tiirikoida, mutta vaatii tarkkuustyökalua ja kärsivällisyyttä.


Tappihaittainen lukko tiirikoidaan pitämällä jännitystä sopivasti jännitetyökalulla lukossa niin, että tapit eivät palaudu nolla-asentoon. Tämän jälkeen tiirikan päällä varovasti tappipinoa tunnustelemalla etsitään se tappipino, joka ei suostu liikkumaan, eli ottaa kiinni. Tätä tappipinoa nostetaan varovasti kunnes tappien väli osuu sylinterin vaipan tasolle, jolloin sylinteri pyörähtää minimaalisesti ja jokin toinen tappipino haraa kiinni, sekä näin jatketaan kunnes lukko aukeaa.

Tiirikointivälineet

Tiirikointivälineet

  • Väännin on L, Y tai Z -muotoinen vääntö/jännitystyökalu, joka estää sylinterilukon tappien siirtymisen nolla-asentoon.
  • "Käärme" -tiirikan pää on väännetty aallon muotoiseksi, jossa muoto, että pituus vaihtelee.
  • "Puolitimantti" -tiirikan päässä on kolmio.
  • "Koukku" -tiirikan kärki on väännetty hieman ylöspäin, jolloin voi jokaista haittatappia käsiteltyä yksi kerrallaan.
  • "Pallo" -tiirikan kärjessä on pallo, joskus kaksi. Tiirikkaa heilutetaan epämääräisesti jolloin haittalevyt menevät sattumanvaraisesti oikeaan asentoon.
  • Harava tai Aalto (Rake) tiirikat jäljittelevät avaimen rakennetta ja toimivat samalla periaatteella, kuin Lukkopyssy, eli nopeasti saadaan kaikki lukkotapit hyppimään pois paikaltaan, jolloin lukko aukeaa.
  • Kolauttaminen, Erityiset avaimet ja kevyt vasara
  • Lukkopyssy (Tiirikkapyssy), jolla nopeasti saadaan kaikki lukkotapit hyppimään pois paikaltaan, jolloin lukko aukeaa.
  • Ohitusraudat, mm. Riippulukkojen aukaisuun
  • Sorkkarauta, mutta tämä on murtamista, eikä tiirikointia.


Myös muita välineitä ja menetelmiä voidaan käyttää lukkojen avaamiseen, riippuen lukosta, sekä henkilön taidosta tiirikoida lukko.


Menetelmät vaihtelevat: 1. Tiirikointi (picking). 2. Kolauttamalla (bumping) saadaan lukon lukitustapit ylös, jolloin lukko aukeaa sopivalla tiirikka avaimella. 3. Pakottamalla, eli murretaan lukitus esim. sorkkaraudalla (prying). 4. Ohittamalla (shims) lukon lukitus. 5. Elektronisten lukkojen avaaminen.


Oppiakseen perusmenetelmät tiirikoida lukkoja, niin ensin tarvitsee tietää perusteet lukkojen toiminnasta.

Tyypillisimmät ovilukot käyttävät tappihaitallista suunnittelua, jossa on useita tappeja (yleensä 5-6), jotka nostetaan erikorkeuksille vastaten avaimen harjoja.

Tapit ovat kahdessa osassa: sisempi "avain sylinteri" ja ulompi "ohjain tappi", jota pitää paikallaan jousi.

Kun ohjain tappi linjaa sisemmän avain sylinterin haittojen kanssa, niin lukko sylinteri voi kääntyä vapaasti, jolloin lukko aukeaa.


Kun avain poistetaan lukosta tai väärä avain on työnnetty lukkoon, niin tapit tulevat olemaan väärällä korkeudella, jolloin kaikki tapit eivät ole linjassa sylinterin reunan kanssa ja näin se estää lukon aukeamisen.

Klom Tiirikkasetti, 32-osainen

Lukon Tiirikointi (Picking)
Tyypillisen nastahaitallisen lukon tiirikointi vaatii kaksi perusvälinettä: Tiirikka ja Vääntö Avain.


L-muotoinen tiirikka työkalu työnnetään lukkoon painostamaan sylinteriä kääntymään, kun tapit/nastat vapautuvat oikeanlaisella tiirikalla auttamalla.

Tiirikoita on monenmuotoisia, riippuen lukosta, joka siirtää nastat erikseen, tai "harava", jossa kaikki nastat asettuu samanlaisella menetelmällä, kuin kolauttamalla (bumping).

On olemassa myös monia erimuotoisia ja kokoisia lukkojen tiirikoita, mutta pienikin joukko tiirikoita on tehokas monenlaiselle lukolle.


Jonkin verran koulutusta ja/tai harjoittelua, niin tiirikoita voi jopa itse improvisoida tavallisista esineistä, kuten kynsiviila, paperiliittimet tai johdon pätkä, jolloin tiirikointi riippuu vain lukon monimutkaisuudesta, että lukon tiirikoijan taidosta. Kuvallinen Tiirikointiohje.


Hieno Perusvideo linkki, joka näyttää Riippulukon tiirikoinnin Tiirikalla ja Kampatiirikalla, vaikka on Englanniksi, niin on todella havainnollinen.

Lukon Aukaisu Kolauttamalla (Bumping)


Yksinkertaisin tapa avata useimmat asuin- ja toimiston oven lukot on Lukon Kolauttamismenetelmä, jossa täräyksen vaikutus saa kaikki ohjain tapit hypähtämään ulos sylinteristä samanaikaisesti, jolloin sylinteri kääntymään vapaasti tähän tarkoitukseen sopivalla avaimella.


Tässä menetelmässä käytetään klassisen fysiikan mukaan levosta liikkeelle lähtevän kappaleen liike-energiaa. Periaate on kuvattavissa parhaiten iskemällä yhtenäisen rivin biljardi palloa lyöntipallolla ja energia absorboituu riviin, jolloin pallo toisessa päässä riviä lähtee lähes samalla nopeudella liikkeelle.


Koska tyypilliset lukot käyttävät vierekkäin pinottuja tappeja samalle pohjalle, niin pohjaan kolauttamalla viimeinen ohjaintappi siirtää energian ensimmäiselle. Kuten rivin pallot, ensimmäinen ohjaintappi pysyy paikallaan, kun kaikki muut hypähtää ylöspäin, jättäen raon tappien välille sekunnin murto-osaksi, jolloin tuolla hetkellä lukon sylinteri voidaan vapaasti kääntää, näin mahdollistaa sisäänpääsyn.


Sylinteri- eli tappihaittasylinterilukossa on sarjassa päällekkäisiä tappeja, jotka avain asettaa samalle linjalle ulko- ja sisäsylinterin rajalle, jolloin lukkosylinterin kääntymistä ei ollut enää estämässä mikään tapeista.


Tappihaittasylinterilukko on yksi maailman yleisimmin käytössä olevista avaimellisista lukitusmekanismeista. Linus Yalen kehittämään lukkoon liittyy kuitenkin monia ongelmia. Ammattilaisen on helppo tiirikoida se auki, minkä lisäksi siihen liittyy monia muita turvallisuuteen vaikuttavia ongelmia, kuten tappien kestävyys pakotettaessa sylinteriä kääntymään.


Kiekkohaittasylinterilukkoa pidetään vaikeasti tiirikoitavana. Se tarjoaa huomattavasti enemmän suojaa kuin tavallinen sylinterilukko. Abloy-lukon toimintaperiaate on seuraava: haittalevyt ovat sisällä sylinterin muotoisessa kappaleessa, jonka ympärillä on vielä ulommainen sylinteri. Sisimmäistä sylinteriä (sisäsylinterin kääntyessä lukko aukeaa) estää kääntymästä pitkittäin oleva tappi, joka ottaa kiinni sekä ulommaiseen että sisempään sylinteriin. Sisempi sylinteri ei siis käänny. Kun avainta käännetään, haittalevyissä olevat kolot muodostavat uran, jolloin tappi painuu uraan sisään. Näin sisempi sylinteri on vapaa kääntymään ja avaamaan lukon.


Lukkopyssy (Tiirikkapyssy)

Lukkopyssy, aiheuttaa nopean liikkeen ja kolautuksen, kun liipaisinta vedetään, jolloin lyhyesti hyppäyttää kaikki tapit ylös sylinteristä, jolloin tämä mahdollistaa, että sylinteriä voidaan kääntää ennen kuin tapit asettuvat paikalleen.

HUK Tiirikointisetti 14 osainen

Lukon Kolautusavaimet ja Lukon Avaaminen (Bumping)

Kolautusavain on standardiavain, jonka hampaat on hiottu mahdollisimman alhaiselle tasolle, niin että hampaat juuri ja juuri koskettaa jokaista tappia kun avain työnnetään lukkoon.Kolautusavain vedetään sitten hieman takaisin, jättäen pieni ero sen ja lukon välille (kumirengas avaimessa on hyvä apuri), sitten avainta isketään vasaralla, ruuvimeisselin kahvalla, tai vastaavalla esineellä. Vaikutus iskee kaikki tapit hetkeksi ylös sylinterissä, jolloin samalla hetkellä lukkoa aukeaa avaimella.


Kolautusavainten käyttö vaatii hieman harjoittelua ja etukäteissuunnittelua. Ensinnäkin tarvitset kokoelman kolautusavaimia, niin että sinulla on ainakin yksi avain, joka mahtuu useimpiin lukkoihin, sekä kevyt jännitys jousellisella jännitystyökalulla lukossa voi tuoda lisäapua.

Monet asuin- ja toimistojen ovet käyttää vain muutamia suosituimpia lukkovalmistajia, joten jos sinulla on joukko avaimia, jotka sopivat suosituimpiin lukkovalmistajiin, niin sinulla on avain, joka sopii useimpiin lukkoihin joita kohtaat.


Hieno Perusvideo linkki, näyttää miten oven lukko aukeaa kolauttamalla, vaikka on Englanniksi, niin on todella havainnollinen.

Rake - Aaltotiirikat

"Rake" Tiirikointi

Harava tai Aalto (Rake) tiirikat jäljittelevät avaimen rakennetta ja toimivat samalla periaatteella, kuin Lukkopyssy (Tiirikkapyssy), eli nopeasti saadaan kaikki lukkopinnit hyppimään pois paikaltaan, jolloin lukko aukeaa.

Tämä menetelmä toimii hyvin vanhemman mallisille ja 5 lukkotappi lukoilla, eikä vaadi paljoa tiirikointi taitoa.

Jännitystä säädellen liikutellaan valittua ”Rake” tiirikkaa ylös, - alas- ja sivuttain, jäljitellen nopeaa avain liikettä, sekä tehden samalla vääntöä lukolle, niin siitä se aukeaa. Nämä eivät ole kovin isoja, eli on enemmän näppärien sormien avulla tiirikointia ja eivät ole supervahvoja (Paksu: 0,7 mm), kun nämä on suunniteltu toimimaan vikkelällä, mutta herkällä liikkeellä.


Jos tiirikoitava lukko on todella tiukka/jumissa, niin silloin ei pidä pakottaa tiirikkaa toimimaan, koska näin rikkoo tiirikan. Tästä linkistä näet miten Nainen tiirikoi lukon auki tällaisella Tiirikkasetillä.

Lukkopyssy - Tiirikkapyssy

Lukkopyssy (Tiirikkapyssy)

Tappilukkojen tiirikoinnissa käytettävä apulaite.


Tulee vääntötyökalun kanssa sekä kolme erilaista tiirikkapäätä. Tämä nopeuttaa ja helpottaa lukkojen avaamista. Soveltuu erilaisille tappilukoille.


Erilaisia Tiirikointipäitä on saatavilla, jolloin mahdollista tiirikoida enemmän erilaisia lukkoja.Riippulukkojen Avaaminen


Riippulukot voi Tiirikoida auki tai käyttää Shim Ohitusrautoja, jotka avaavat useimmat riippulukot, jos ne ovat sen verran väljiä, että nämä mahtuvat lukon ja lukituskielekkeen väliin.

Klikkaa alla olevia kuvia, niin avautuvat isommaksi.

 
 
 
Mallikuvia lukoista.
 

Turvallisia Kaba ja Dimple ovi- ja varasto, sekä muidenki paikkojen turvalukkoja, joissa tapit menevät avaimessa omiin koloihin.


HUK Lukon Avaamista Kolauttamalla.
Tulossa

Elektronisten Lukkojen Avaaminen

Tulossa.